Annonce

Annonce

Når halmpiller bruges i bokse med dybstrøelse, bliver det meget kompakt og holder boksene rene og tørre i længere tid. Samtidig ser det ud til, at fluerne ikke i samme grad trives og opformeres i bokse strøet med halmpiller.

Halmpiller kan afhjælpe flueplage

FAGLIGT TALT: På det seneste er der kommet halmpiller på markedet. Det har vist sig at være godt til strøelse og reducerer samtidig flueplagen.

Af: Hans Lund, kvægrådgiver, ØkologiRådgivning Danmark

Fluer er for mange en plage, man ikke slipper af med før til efteråret, men der er nogen, der er begyndt at bruge halmpiller til strøelse. Det suger meget godt fugten og er derfor velegnet til strøelse i sengebåse og ved kalve i dybstrøelse. For sin skyld også i sygebokse, kælvningsbokse og andre steder, hvor der normalt bruges halm. Under presningen til piller bliver halmen varmet op og derfor dræbes nogen af de bakterier, der måtte være i halmen.

Når halmpiller bruges i bokse med dybstrøelse, bliver det meget kompakt og holder boksene rene og tørre i længere tid. Samtidig ser det ud til, at fluerne ikke i samme grad trives og opformeres i bokse strøet med halmpiller. Det er den erfaring, flere landmænd har gjort sig over det seneste halve års tid.

Så er det selvfølgelig prisen på halmpillerne. Er det interessant, eller er det bare for dyrt? Der er set priser på omkring 1,20 kr./kg. Det er selvfølgelig en del i forhold til almindelig halm, men det suger tilsyneladende bedre og dermed mindre forbrug. Hvor meget mindre er det for tidligt at sige noget konkret om.

De landmænd jeg har snakket med, er overbeviste om, at flueplagen er meget mindre, og at det skyldes, at det bliver meget kompakt.

Flere artikler fra samme sektion

Dronehyrden hjælper landmanden

I takt med at naturområderne til afgræsning vokser, opstår der behov for at finde nye metoder til overvågning af de græssende dyr. Alene i år er der hos landbrugsstyrelsen søgt om tilskud til at omlægge 10.000 ha til afgræsning. Lige nu tester 10 landmænd hvordan droner fungerer som en lille hjælper – en slags flyvende hyrde.

18-04-2024 7 minutter Biodiversitet

Truslen er blevet mindre, så nu må hønsene atter komme ud

Risikoen for fugleinfluenza er faldet. Derfor ophæver Fødevarestyrelsen nu kravet om, at gæs, høns, ænder og kalkuner skal være under tag eller lukket inde.

17-04-2024 2 minutter Fugleinfluenza,   Æg og fjerkræ

Fødevareministeriet slår fast: Solcelleparker er økologiske og kan få økostøtte

Mange solcelleparker får økologistøtte, selv om de ofte drives af konventionelle. Samtidig hjælper de regeringen med at nå målsætningen for det samlede øko-areal.

17-04-2024 4 minutter Tilskud